Igreja de São Tiago

Igreja de São Tiago
Gent . East-Flanders . Bélgica
 
De Sint-Jacobskerk is een kerk in de Belgische stad Gent.

Op deze plaats (anno 2010 bij St. Jacobs genoemd) werd in 1093 een eerste houten kerk gebouwd, toegewijd aan de heilige Jacobus. Hoogstwaarschijnlijk had de bouw ervan te maken met de komst van pelgrims tijdens hun tocht op de Camino de Santiago. Het was de oudste kerk in de Zeventien Provinciën die aan hem was toegewijd. Het gebouw werd verwoest door troepen van Robert Curthose. Ze werd vervangen door een gebouw uit hout en steen.

Een nieuwe romaanse kerk werd gebouwd waarvan de kern stamt uit de periode na 1120. Het is de oudste romaanse kerk in België met een dubbele westertoren. Uit de romaanse periode resten verder nog de pijlers van het transept. De achtkantige vieringtoren uit de 13e eeuw is opgetrokken in de stijl van de Scheldegotiek. In de 14e eeuw breidde men de kerk uit met zijkapellen voor de gilden.

Op het einde van de 15e eeuw kreeg een van de torens een gotische spits in Balegemse steen. Het interieur had erg te lijden van de bekende godsdiensttroebelen in de 16e eeuw: de Beeldenstorm en lokaal van de Gentse republikeinen. Herstellingen werden uitgevoerd in barokke stijl. Latere restauraties, in de 18e en 19e eeuw, zorgden voor een niet coherent geheel.

In de kerk staat het praalgraf van de verloskundige Jan Palfijn. Ze bevat schilderijen van Gaspar de Crayer.
De hernieuwde Gentse Feesten startten door initiatief van Walter De Buck in 1970 op het plein naast deze kerk. Zij maken ook vandaag nog altijd het hart uit van de Gentse Feesten. De organisatie Trefpunt heeft haar café en lokalen op deze plaats. Sinds 1992 wordt er op 21 juli op het groot podium de Prijs voor de Democratie uitgereikt.
Partilhado por: Cristina Nascimento Ainda Sem comentários
Visualizações: 3434
Partilhe os locais de interesse a serem visitados, locais que visitou nas suas férias, ou locais na sua terra que pretenda promover.
 
Coordenadas GPS
Lat : 51.056529   -   Lon : 3.727647
N51° 3' 23.5044 "       E3° 43' 39.5292"
 
 
 
Comentários
Ainda não tem comentários para
Igreja de São Tiago
Se conhece Igreja de São Tiago Deixe o seu comentario

  OBRIGADO